Mézeskalács, a Polgármester úr receptje szerint...
Advent közeledtével mindig igyekszem a várakozás napjait megédesíteni. Magam sem tudom miért, nálunk nem volt szokás mézeskalácsot sütni. Mindig volt linzer, vaníliás,- gesztenyés,- és diós kifli, bejgli, sajtos tallér, püspökkenyér s megannyi finomság, de mézeskalács nem.
A Hegyvidéken -már évtizedes hagyományként-, minden decemberben megrendezésre kerül a Mézeskalács-sütő verseny. Itt a régi formák és a modern elképzelések is megvalósulhatnak. Számomra a legemlékezetesebb "győzelem" a színes, ablakos templom, a legkedvesebb pedig a mézeskalács házikó volt.
Íme a bevált, sikeres recept:
Száraz összetevők:
-75 dkg liszt
-2 evőkanál szódabikarbóna
-10 szem porrá tört szegfűszeg
-kevés őrölt fahéj
-30 dkg porcukor
Folyékony hozzávalók:
-4 tojás
-5 dkg margarin
-4 evőkanál méz
A száraz és a folyékony alapanyagokat összegyúrjuk, kis cipót formálunk belőle és fél napra hűvös helyen pihentetjük.
3 mm vastagra nyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. Tojásfehérjével és kevés belekevert tejföllel megkenjük. (Most nem kentem be semmivel a tetejüket, s a fűszerezést egy szem kardamom őrölt magjaival "színesítettem".) Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokos sütőben, 5-10 perc alatt megsütjük.
Az "ablakokhoz" használhatunk porrá zúzott kemény savanyú cukorkát, de tökéletes megoldás, ha kristálycukrot karamellizálunk, amit tetszés szerint ízesíthetünk és színezhetünk is. Ha kihűlt, megkeményedett, ezt is apróra törjük mozsárban, majd kiskanál segítségével a mézeskalács kiszaggatott mélyedéseiben egyenletesen eloszlatunk.
A díszítéshez 1 tojásfehérjébe kb. 10-12 dkg porcukor keverünk kevés citromlével ízesítjük, aztán egy kisebb nejlonzacskóba töltjük, aminek sarkára kis nyílást vágunk.
Fémdobozban sokáig eltartható, (ha nem puhulna meg, 2-3 szelet almát tegyünk egy éjszakára melléjük)!
SAJTOS POGI
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 1/4 kg margarin + 2 evőkanál zsír, 30 dkg sajt, 4 púpozott mokkáskanál só,
2 tojás, 5 dkg élesztő, kevés tej az élesztő felfuttatásához, kb. 4 dl tejföl.
A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a zsírral, hozzáadjuk a sót, a sajtot megreszelve, a tejfölt és
a tojásokat, végül a kevés cukros tejben felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, majd
kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Célszerü a reszelt sajtból és a tojásból kispórolni egy kicsit, ezzel meg-
kenhetjük, ill. megszórhatjuk a tésztát.
Előmelegített sütőben sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése